Graphic designer Esther de Vries
esther@esther-de-vries.nl · +31(0)20 66 33 323 · +31(0)6 108 330 36
Graphic designer Esther de Vries
· +31(0)20 66 33 323 · +31(0)6 108 330 36
H
·
D
·
V
R

Ik geloof in boeken waarin je je welkom voelt, waarin je als lezer rond kan kijken om steeds weer iets nieuws te ontdekken. Waarin tekst en beeld zo op elkaar afgestemd zijn waardoor je meegenomen wordt in het onderwerp. Een boek dat als object al een mededeling doet over de inhoud en waarbij je de ervaring hebt dat je iets ‘echts’ in handen houdt, zowel qua inhoud als qua vorm. Boeken die gaan óver iets en ook iets zíjn. Deze eigenschappen verkleinen de afstand tussen de lezer en de inhoud. Soms is het even wennen aan deze boeken omdat ze vaak anders zijn. Ze laten je een omweg bewandelen waardoor andere, verschillende, of nieuwe betekenissen kunnen worden voortgebracht.

Aan de boeken én andere ontwerpen die ik maak probeer ik deze eigenschappen ook te geven en zorgvuldig af te stemmen op de inhoud. Om de inhoud goed te leren kennen -en ook de wensen van de opdrachtgever- werk ik graag in een directe samenwerking. Het ontwerpproces verloopt vaak heel open, zoekend, bevragend en intuïtief. Na zorgvuldig -en soms weer opnieuw- afwegen van alle keuzes ontstaat een helder idee waarbij ik ervoor wil zorgen dat een onderwerp recht gedaan is en in al zijn verschillende facetten en rijkdom gepresenteerd wordt.

Ik zie mijzelf als een redactioneel ontwerper. Het leukste aan mijn vak is dat er steeds weer een nieuw onderwerp is om me in te verdiepen. Ook heb ik plezier in het werken met beeld. Vaak is dat bestaand beeld waaruit gekozen moet gaan worden maar ook komt het voor dat ik nadenk over hóe iets in beeld gebracht moet gaan worden door middel van bijvoorbeeld fotografie, tekeningen, etc. Een boek zie ik in gedachte ook vaak als een ruimte waarin de inhoud een plek krijgt en een lezer kan rondlopen. Daarom werk ik ook graag mee aan tentoonstellingen.

Als docent geef ik met enige regelmaat les op kunstacademies. Reageren op individuele studenten is de rol die mij het beste past.

Tijdens mijn studie op de Rietveld Academie startte ik Uitgeverij Boek om zelf-geïnitieerde kunstenaarspublicaties te kunnen publiceren, waaronder 1:1:1 Documentaries in Print by Niessen & de Vries

Gewerkt met: Kunstenaars, ontwerpers, fotografen, documentaire makers: 
Paul Noble (UK), Scheltens & Abbenes, Tejo Remy, Auke de Vries, Franck Bragigand, Karel Appel, Tanja Smeets, Scholten & Baijings, Manon van Kouswijk, Ad de Jong, Eylem Aladogan, Gabriel Lester, David Jablonowski, Melanie Bonajo, Jennifer Tee, Klavers & van Engelen, Juul van den Heuvel, Erik Mattijssen, Edwin Zwakman, Frans Oosterhof, Petra en Peter Lataster, Jana van Meerveld.

Musea: 
Boijmans van Beuningen, Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeentemuseum Amsterdam, Foam, Museum Beelden aan Zee, Instituut Néerlandais, , Amsterdam museum (i.s.m. Irma Boom), Fries Museum Leeuwarden, Stedelijk Museum Schiedam.

(Educatieve) instellingen en stichtingen:
Gerrit Rietveld Academie, , Palace of Typographic Masonry, Federatie Dutch Creative Industries, Nieuw Dakota, Toeval gezocht, Atelier van Licht, Jong geleerd, Stroom Den Haag, SKOR, Grote Kunst voor Kleine Mensen (i.s.m. Richard Niessen).

Uitgevers: 
Spector books, Case Publishing, Phaidon, Nai/010 uitgevers, Lecturis, Uitgeverij de Buitenkant

Archieven en verzamelaars: 
Stadsarchief Amsterdam, Daimler Art Collection, collectie Spaarnestad

Bedrijven: 
TNT post, Koninklijke Nederlandse Munt (i.s.m. Richard Niessen).

Awards / collecties:
Best Verzorgde Boeken 1998, 2003, 2000, 2006, 2014, 2016, 2017, 2018

Opgenomen in collecties:
Diverse publicaties zijn in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.